LPG

LPG

foto lpg

Informatie Eigenschappen LPG

Wat is LPG? LPG is de afkorting van Liquefied Petroleum Gas ofwel vloeibaar gemaakt petroleumgas. Propaan en butaan zijn allebei een LPG. Autogas is een mengsel van propaan en butaan. Autogas wordt in de volksmond meestal LPG genoemd. Butaan, propaan en autogas worden gewonnen uit de raffinage van aardolie of uit aardgasvelden. Autogas wordt vloeibaar en dus niet in gasvorm opgeslagen en vervoerd. Zodra het wordt gebruikt, ontstaat er gas en kan het direct worden gebruikt om mee te koken of te stoken of in het geval van autogas om voordelig en relatief milieuvriendelijk mee te rijden.
 

Voordelen vloeistof

Het voordeel van vloeibare opslag is dat het volume vele malen kleiner is dan in gasvorm. Daardoor is een minder grote opslagtank nodig voor de voorraad en kan het natuurlijk ook veel gemakkelijker worden vervoerd en gebruikt.

LPG is Reukloos gas

LPG is van nature reukloos. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er altijd een reukstof toegevoegd zodat in geval van lekkage dit opgemerkt kan worden.

LPG of Autogas?

LPG dat wordt gebruikt als autogas is een mengsel van propaangas en butaangas. Afhankelijk van het seizoen kan de samenstelling van autogas verschillen. In de zomer bestaat het LPG mengsel uit 60% propaan en 40% butaan. In de winter is de verhouding propaan groter. Dan bestaat autogas over het algemeen uit 70% propaan en 30% butaan.

Rijden op LPG

Het grote verschil tussen propaangas en butaangas is dat propaan bruikbaar is tot temperaturen van minus 42 graden Celcius. Butaan is alleen bruikbaar bij temperaturen tot rond het vriespunt. In de winter bij koudere temperaturen is daarom het percentage propaan groter. Overigens kan men ook op LPG van 100% propaan of 100% butaan (bij temperaturen boven het vriespunt) rijden. Dit maakt voor het rijden en de motor geen enkel verschil. 


© LPGgids.be | LPG


LPGgids.be is de grootste onafhankelijke website over LPG en LPG rijden van België en biedt onafhankelijke informatie over LPG, LPG installaties, LPG rijden en overzichten van de LPG stations in België en elders in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd